Kovana ali Kovaška Ograja?

Kakšna je razlika med Kovano in Kovaško Ograjo?

Kovana Ograja je izdelana iz kovinskih elementov, ki jih proizvajalci praviloma kupujejo pri enem od redkih dobaviteljev Kovanih Elementov. Ograja je skupek različnih elementov in nosilne kovinske konstrukcije, ki je tudi izdelana iz serijskih elementov.

Izdelovalci Kovanih Ograj z nazivom Umetno Kovaštvo praviloma ne Kujejo železa.


Kovaške Ograje so izdelane iz popolnoma unikatnih elementov, ki jih Kovač obdela v Kovaški Tehniki. Nekateri Kovinarji so svoja podjetja imenovali Kovaštvo čeprav dejansko nimajo ničesar skupnega z Kovaštvom.


Glavna razlika, poleg samega načina izdelave, je Cena Ograje. Prave Kovaške Ograje dosegajo ceno, ki je do dvakrat višja od produktov Umetnega Kovaštva

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

Spoštovani.
Ne vem od kod vam ideje o razlikah med kovanimi in kovaškimi ograjami. Sicer ne vem, kdo si je izmislil ime kovaška ograja, sem pa prepričan da gre za isto stvar, le da je kovaška slovnično napačno. Bi bilo dobro povprašati kakšnega slavista.
Po poklicu, po srcu , po duši in po prepričanju sem zaprisežen kovač, in kar milo se mi stori pri srcu, ko berem razne kvazi razlage o kovaštvu, še bolj pa ob gledanju fotografij "kovanih ograj" ki to žal niso. Tu gre predvsem za tržno nišo, saj se o tem poklicu ve zelo malo, nepoučenih potencialnih strank pa je veliko.
Umetno kovaštvo je tradicionalen poklic, še iz časov ko niso poznali umetnih materialov oziroma nekaj kar ni naravno. Takrat je umetno pomenilo isto kot danes umetniško ali umetnostno. Kovači kujejo železo. Orodni kovač kuje orodja, podkovski kovač kuje podkve in podkuje konja, umetni kovač pa kuje razne okrasne in funkcionalne izdelke. Sam sem umetni kovač, pa če se sliši še tako čudno, in kujem železo, oziroma iz železa kujem različne segmente, katere nato kovaško (brez varjenja) sestavim v končni izdelek. Kovana ali "kovaška" ograja je zato lahko samo ograja, katera je kovaško sestavljena (kovičena, speta z vezicami,...) iz kovanih elementov. Ograja, ki je zvarjena iz industrijskih velikoserijskih elementov ne more biti ne kovana in ne kovaška ograja, po mojem prepričanju kovaštvo niti slučajno nebi smelo biti omenjeno. Pa še definicija kovanja: "Kovanje je preoblikovanje žarečega železa s pomočjo kladiv."

Lp,

kovač Bruno Kalčič

sikoo7 pravi ...

Kovana ali Kovaška?

g. Bruno ali in kako bi vi poimenovali dva različna tipa ograj in sicer:
ograja, kovičen in sestavljena iz serijskih polizdelkov (serijsko kovani elementi)
in
ročna kovana ograja (umetno kovaštvo).

lp
Goran

Anonimni pravi ...

Zdravo.
Me pa zelo veseli, da je nekdo pripravljen polemizirati o tej temi. Srčno upam, da bova prišla do sprejemljivega zaključka.
Izučil sem se za strojnega kovača, a sem od vsega začetka imel umetniško žilico. Imel sem srečo, da sem na Tirolskem spoznal zelo spoštovanega umetnega kovača z 250 letno družinsko tradicijo umetnega kovaštva (kunstschmiederei), ki me je bil pripravljen vzeti v uk. Še danes sem mu zelo hvaležen, saj me je ogromno naučil, pravzaprav me je zasvojil s svojim izvirnim tradicionalnim pogledom na ta poklic. S pridobljenim znanjem in večletno prakso sem se udeležil kar nekaj kovaških delavnic in tekmovanj v Italiji, Avstriji in na Češkem, pa na nobeni prireditvi nikoli nisem opazil varilnega aparata, saj le ta ne spada h kovaškemu poklicu.
Ograja, ki je zvarjena iz hladno oblikovanih ali ulitih elementov je po mojem prepričanju lahko samo "imitacija kovane ograje". Nikjer še nisem zasledil, pa sem videl ogromno vsakovrstnih ograj, da bi nekdo industrijsko kovane elemente sestavil samo s kovičenjem in z vezicami. To lahko vidite tudi na vaši fotografiji, kjer so namesto kovic navarjene pike in privarjene hladno krivljene špirale. Vezice so popolnoma brez funkcije, palice pa so gravirane na dokaj enostavnem stroju. Taka ograja si nikakor ne zasluži, da se kakorkoli omenja kovača, saj za njeno izdelavo ni potrebna niti uporaba kladiva, kaj šele nakovala in ognja.
Tudi pri pojmovanju strojev je treba ločiti na stroje, ki so kovaču v pomoč pri ustvarjanju surove moči pri preoblikovanju železa (vzmetno ali zračno kladivo) in raznim stiskalnicami in CNC stroji. Kladiva, katere je gnala voda so poznali že Rimljani. Sodobnik teh kladiv je bilo vzmetno kladivo, v novejšem času pa pnevmatsko kladivo. Tako kladivo se v žargonu imenuje kovaški norec, v bistvu pa je zelo hvaležen pomočnik, saj se nikoli ne utrudi, za plačilo pa dobi nekaj elektrike in malo maziva. Prepričan sem, da uporaba takšnega stroja ni sporna, saj se uporablja za preoblikovanje železa oziroma kovanje. Drugo poglavje so raznorazni stroji, na katerih se brez uporabe večje fizične moči delavca in brez ročnih spretnosti krivijo ali oblikujejo velikoserijski elementi.
Moj zaključek je naslednji: kovana ali kovaška ograja je tista ograja, za katero so se sestavni elementi s pomočjo raznih kladiv preoblikovali iz žarečega železa. Poleg tega mora biti kovaško sestavljena, torej kovičena in sestavljena z vezicami. Ograja, katera je zvarjena iz hladno krivljenih in odlitih elementov, za izdelavo pa ni bilo uporabljeno kladivo, oziroma se železo ni preoblikovalo žareče pa je lahko samo "imitacija kovane ali kovaške ograje". Vtem primeru jasno ločimo original in ponaredek.

Lep pozdrav,

kovač Bruno Kalčič

sikoo7 pravi ...

g. Bruno, najprej naj vam povem, da smo različno pojmovanje uvedli ravno zato ker ne želimo delati krivic Kovačem, ki kot pravite, uporabljajo silo in vročino. Umetno kovaštvo mi deluje zaradi umetnega kot ne naravno in ne umetno kot umetniško.

V vsakem primeru se razumeva o čem govorimo.

Sam namreč izhajam iz kmečkega okolja in mi je surova sila znana tudi izdelki niso primerljivi.

Glede nato, da ste kovač stare šole, ki jst mislim da je pravilna in sicer prehajanje znanja iz roda v rod preko prakse in ne preko teorije, bi želel z vami pokramljati na kakšni kavi!
Vas bom jst poklical!